
16/12/2024 0 Kommentarer
Språkutvikling hos barn. Hva er normalt og når bør du søke hjelp?
Er du usikker på om barnets språkutvikling er som den skal? Les hva som er normalt, hvordan du kan støtte barnets språk og når det kan være lurt å søke hjelp.
Mange foreldre blir bekymret når barnets språkutvikling går senere enn forventet. Er det normalt eller er det tegn på språkvansker? Språkutvikling hos barn er en viktig del av deres tidlige utvikling, og det kan være både spennende og utfordrende å følge med som forelder. Heldigvis finnes det mange gode og enkle grep du kan gjøre hjemme for å støtte barnets språk. Våre foreldreveiledere og vår helsesykepleier har lang erfaring med å veilede foreldre, og her deler vi kunnskapsbaserte råd om hvordan du kan fremme språkutvikling – også ved bekymring for sen språkutvikling.
Hva regnes som normal språkutvikling?
Språkutviklingen begynner allerede fra fødselen, med øyekontakt, blikk og bevegelser som barnets første former for kommunikasjon. Smil, babling og lyder er starten på språket. Rundt 6 måneders alder begynner mange barn å eksperimentere med stemmen, og ved ca. 1 år kommer ofte de første ordene.
Fra toårsalderen starter mange barn å sette sammen enkle setninger, som «mamma komme» eller «se bil». Men det er stor variasjon i tempo. Miljøet rundt barnet spiller også en viktig rolle, og barn som vokser opp med mye språk og samspill har ofte bedre forutsetninger for språklig utvikling (Bufdir, 2020). Du trenger ikke gjøre noe avansert for å støtte barnet, men det handler om små ting i hverdagen. Å snakke med barnet, lese bøker, svare på forsøk på kommunikasjon og oppmuntre til samspill.
Hvordan støtte barnets språkutvikling?
- Snakk mye, fra dag én. Å snakke med barnet, også før det kan svare, er det mest effektive du kan gjøre for å fremme språk. Fortell hva du gjør, beskriv hva barnet ser og opplever, og bruk et tydelig og enkelt språk. Tidlig eksponering for språk stimulerer hjernens utvikling (Harvard’s Center on the Developing Child, 2018).
- Les bøker sammen hver dag. Høytlesning gir både språkforståelse og økt ordforråd. Velg bøker med tydelige bilder og enkle setninger. Gjenta ord og involver barnet i fortellingen. Forskning viser at barn som blir lest for jevnlig, utvikler språket raskere (Journal of Pediatrics, 2016).
- Svar på barnets signaler. Når barnet peker, babler eller sier ord, svar med entusiasme og utvid det barnet prøver å si. Dette viser at kommunikasjon er viktig og motiverer barnet til å bruke språket mer.
- Syng og lek med rim. Rim og regler er språkleker som stimulerer lytteferdigheter og lydforståelse. Kjente sanger og rytmer bygger grunnlag for språk og læring (Frost et al., 2017).
- Begrens skjermtid og frem språksamspill. For mye skjerm kan hemme språk hos små barn. Gi barnet tid til å leke, utforske og snakke sammen med deg. Interaksjon er avgjørende for språkstimulering (Bufdir, 2020).
Bekymret for barnets språk? Her er tegn du kan se etter
Selv om språkutvikling varierer, er det lurt å søke råd hvis barnet:
- Ikke sier noen ord innen 18 måneder
- Har svært lite ordforråd ved 2 år
- Ikke viser interesse for å kommunisere
- Har vanskelig for å forstå enkle beskjeder
Tidlig innsats kan gjøre stor forskjell ved språkvansker. Helsestasjonen eller fagpersoner med kompetanse på barns utvikling kan vurdere behov for videre hjelp.
Hjelp til språkutvikling hos barn
Hos Nærmestring tilbyr vi støtte til foreldre som ønsker hjelp til barnets språkutvikling. Våre foreldreveiledere og vår helsesykepleier gir konkret veiledning og praktiske råd tilpasset din familie. Enten du ønsker bekreftelse på at utviklingen er normal eller er bekymret for sen språkutvikling, er du velkommen til å bestille time for foreldreveiledning. Du er ikke alene om dette. Vi hjelper deg å skape trygge og språkstimulerende omgivelser for barnet ditt.
Referanseliste
Bufdir (2020). Språk og kommunikasjon hos barn
Frost, J., Wortham, S., & Reifel, S. (2017). Play and Child Development. Pearson
Harvard's Center on the Developing Child (2018). The Science of Early Childhood Development
Journal of Pediatrics (2016). Impact of Early Reading on Language Development
Kommentarer